Soppa fredag vecka fyra.

Det förvånar mig att diskussionen kring Fredagssoppan inte har blivit större. Att seriösa Svt-satsningar som Debatt och respektabla publikationer som Aftonbladet, inte har tagit upp ämnet. Varför har inte Lena Melin skrivit krönikor om hur soppan drar Sveriges goda rykte i smutsen? Och varför har inte Janne Josefsson granskat hur jag, i förra veckans fredagssoppa, uteslöt matlagningsgrädde från receptet? Varför har jag inte fått stå till svars för hur Arla exkluderas från dagens matlagning?

Allt ovan är förstås ett slags retoriska frågeställningar. I själva verket vet jag ju att både Debatt och Aftonbladet (och för all del även Dn) har haft fullt upp med att diskutera Mona Sahlins val av väska istället. Det gäller förstås för våra stora medier att prioritera i nyhetsdjungeln. Att bara låta de riktigt vassa scoopen få ta plats på agendan.

I dagens recept ska jag därför försöka skapa större uppmärksamhet. Jag borde förstås ha förstått att potatis och linser inte skapar något löp. Dagens soppa berör därför mer kontroversiella ingredienser, så som spenat och champinjoner.

Alltså:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
flera st champinjoner
lagom mycket spenat
1 dl grädde
1 st grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten

Tillagningen sker förstås på valfritt sätt, men lämpligast är ju att bryna den gula löken, pressa vitlöken, steka champinjonerna för att sedan tillsätta vattnet, grädden och spenaten. Och glöm för all del inte buljongtärningen.
Salta, peppra och servera. Gärna med cerveza.

Hur smakar då denna soppa, som vi för enkelhetens skull kan kalla Spenatsoppa? Om sanningen ska fram - och det ska den väl - är det ingen top soup. Gissningsvis är det inte spenatsoppa som får Tina Nordström att bli så här glad. Däremot duger den alldeles utmärkt till lunch en helt vanlig fredag i januari.


Soppa fredag vecka tre.

Det finns en modern föreställning om att torsdagar skulle vara soppans nationaldag. Att man, enbart för att det är torsdag, tvunget måste häva i sig vatten, morot och buljong. Och allra helst ska man kalla det för Grönsakssoppa, trots att det i själva verket är ganska få grönsaker inblandade. Påfallande ofta är det just vatten och buljong som är huvudingredienser.
Alla som någon gång har ätit inom ramen för en statlig institution vet vad jag talar om. Där är det närmast lag att soppa ska serveras på torsdagar (och lika väl att fisk ska serveras på tisdagar). När skolundervisningen i Sverige övergick från statlig till kommunal regi någon gång på nittiotalet, hade regeringen två förbehåll i kommunernas självstyrande: 1.) man var fortfarande tvungen att följa den allmänna läroplanen, och 2.) torsdagar skulle förbli den officiella soppdagen.

Lika sant som detta är att torsdagssoppan inte längre är så himla cool. Det är sällan som de tuffa killarna med jacka på längst bak i klassrummet, rusar till matsalen i hopp om att vara allra först till torsdagssoppan.

Alla vet att det numer är fredagssoppan som är det nya. Det nya svart, det nya sushi; kalla det vad du vill. Alla vet hur som helst att Fredagssoppan är nolltiotalets motsvarighet till freestyle och rollerblades; det går inte att vara, en så kallad ”hip ungdom”, utan att ta del av kulturen. Alla som verkligen är någonting följer trenden och äter soppa på fredagar. Lika självklart som det, i Markolios ögon, inte blir någon riktigt sommar utan reggae, blir det heller inte någon riktig fredag utan soppa. Fredag är soppa per defintion.

Hur ska då vanliga människor, som inte har examen i soppologi, kunna veta vilken soppa som gäller just den här fredagen? Jo, jag har tagit på mig ansvaret att varje fredag - nåväl, vi får se hur länge det håller i sig - publicera ett recept på just soppa. Först ut i den sopporienterade cybervärlden är följande recept:

1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 dl röda linser
2 st potatis. obs: rivna
1 st röd paprika
1 st grönsaksbuljong
pasta
chilisås
paprikakrydda, cayennepeppar, chilipeppar, oregano, salt, peppar osv.

Det bästa med soppa är som bekant att det är så enkelt; blanda bara ovanstående ingredienser med vatten, så har du en utmärkt soppa för fredag vecka tre. Lök och paprika ska förstås brynas.

Smaklig måltid.

RSS 2.0